Cred ca majoritatea tinerilor raman cu o impresie gresita despre Mircea Eliade, impresie care provine din liceu si abordarea nuvelelor sale fantastice, care este uneori vaga sau poate doar prost expusa de profesor. Pentru cei mai multi, aici moare capitolul Eliade si incepe poate capitolul cu acelasi parfum de orient, mister si vis, dar si cu o accesibilitate maxima, a lui Paulo Coelho. Sunt foarte putini aceia care mai au curiozitatea de a descoperi opera eseistica a lui Mircea Eliade. Eseurile lui Eliade sunt intotdeauna pretexte pentru dezvoltarea unui subiect, nu cu detasarea savantului sau cercetatorului, ci intr-o autentica si fermecatoare maniera personala. Naratiunea, adesea la persoana intai, creeaza o legatura directa cu lectorul si ii propune o noua viziune, aproape cu intimitatea presupusa de o scrisoare pe care o primesti de la cineva drag. Va propun ca lectura de primavara, in ideea lui Mircea Eliade ca literatura trebuie sa ne introduca in ritmurile anotimpurilor, eseurile acestuia: - Oceanografie - editura Humanitas, 16 lei.
- Solilocvii - editura Humanitas, 6 lei.
- Fragmentarium - editura Humanitas, 11 lei.
Preferata mea este Oceanografie - din care va recomand mai ales eseul "Invitatie la ridicul". [via Poupee Rousse] Labels: #Arts |
Mircea Eliade... a fost prima mea dragoste literara, tocmai pentru motivele invocate aici. E mai mult decat un istoric al religiilor, mai mult decat un om de stiinta.