|| Home
Cautare


Blogroll
RSS Feed

 

For supporters
Memories Box

.png / 11kb / 150x117:


About me
Also on

 
Matei Stoicovici's Facebook Profile

I Support

Programul Rabla 2012


Bursa Rabla 2012


Cosmetice BIO organice

Stats

Statistici live pe www.statistics.ro

eXTReMe Tracker

Creative Copyright
Creative Commons License
Memories Box by Matei is licensed under a Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 France License.
Based on a work at www.memoriesbox.blogspot.com
"Ce spune Molero" de Dinis Machado
28 February 2007
Sunt cu siguranta romane care impresioneaza printr-un subiect bine construit, o intriga riguros manipulata si personaje abisale si efervescent psihologizate, si alte romane in care cea care conteaza este forma, tehnica prin care subiectul (mai mult sau mai putin vag) este relevat cititorului.
"Ce spune Molero" de Dinis Machado (scriitor portughez) este un roman care combina cu succes o tema destul de spinoasa - comunismul si cenzura, si o forma asumata curajos - esopismul.
Intriga cu implicatii politice se dezvolta intr-un roman `puzzle`, cu trei urmaritori: Molero, Austin si Mister DeLuxe. Si un singur urmarit misterios: Baiatul.
Reconstituirea vietii acestui Baiat misterios se face cu mult efort, lectorul fiind antrenat in deschiderea unor dosare de existenta care evidentiaza deopotriva, la nivel social, premisele `Revolutiei Garoafelor` (cea care a pus capat dictaturii lui Salazar din Portugalia), dar si la nivel personal dramele si conflictele interne ale personajelor.
Ca specificitate stilistica se evidentiaza o tipologie literara anticalofilica (asemeni celei propuse de Camil Petrescu), esopismul (care potenteaza mereu misterul) si fina contradictie dadaista din titlu, care sugereaza ca Molero ar fi un personaj principal sau naratorul evenimentelor, dar in esenta este doar un personaj-oglinda mut.
  • Cartea a parut la editura Humanitas si costa 16 lei

[via Poupee Rousse]

Labels: ,

amintit de: Matei @ 4:05 AM  
2 Comments:
Post a Comment
<< Home
 

Ultimele amintiri
Colectie de amintiri
Amintiri tematice

Music Player

© 2005 - 2009 Memories Box. Template by * Matei *